Thursday, November 19, 2009

What To Do With It? a.k.a. K Polah Apa Benda Ya?

It's been a while since I've come up with a new game.  I know the old ones are getting pretty boring already so I'm gonna add more games so that we can all continue to feel young.  I've thought of a new game (considering it, actually, since the game is not originally from me :p) and I think it should be interesting to play as it will also be testing our creativity.  Aiya... all games also test our creativity la.. 


The name of the game is the same as the title of the post: "What to do with it?" 


The game is actually an item in Guilford's Creativity Test.  Hehe... I can still remember even though the exam was already two weeks ago.  Wahaha... hopefully I'll get an A for the subject.  


So, how do we play the game? It's pretty simple actually.  I give you an object, say, a pencil.  And then you think of other than its original function that a pencil can be used for and explain how it is used.  You can suggest as many as you like and then when you're done with it, you give a new object to the next player.

E.g.:

Object: Pencil 
Funtion: As a hairpin.  You tie your hair up in a bun and stick the pencil through it and you've got yourself a new hairpin!  

New object: Socks 


Like that la... So let's get the ball rolling!




Object: Rubber band

 

16 comments:

Jay said...

Where and how to play?

Photo in my blog. Actually tu accident, dah lama i ambil gambar tu cuma tak sempat post dulu. No body injured. Sempat selamatkan diri.

l!zTeRR!tory said...

To lastik people..Just put it at the tips of your 2 fingers, then pull the one at the back side..pom!kena suda...hehhe
object:underwear..=p

mcjayn said...

Function underwear:
1. K jadi kain buruk mun dah x dipakey.. lapkan jak.

2. K gantikan sponge masa mandik. sama juak, lapkan jak.

3. K polah jadi snowcap mun rambut ikat duak kedak sailormoon. wahahah. pakey atas palak jak.

4. K lap muka laki yg byk pimple (sah utk sluar dalam wanita sahaja). Hehe.

New object: Tampoi/ Toileting potty

Mad Maureen said...

Functions tampoi:

1. jadi topi time molah persembahan.

2. jadi trofi pengumpul hat terbanyak dalam pet society.

3. pakai jadi gayung untuk mandi terutamanya mandi sungai. (ingat tak dengan Aunty Senot.. hihihihi)

New object: coli

mcjayn said...

Bukan Aunty Senot la. Aunty Pipit. Sukati jak. Selain itu, boleh digunakan sebagai pasu bunga, tempat duduk, dan hiasan dalam bilik.

Fungsi coli:
1. Pakai bawa telur kalau xde plastik. Atau apa-apa benda bulat yang takut pecah. Letakkan telur-telur dalam dua lengkungan dan pegang kedua-dua tali macam plastik.

2. Sebagai penutup mata semasa tidur. Ikatkan coli pada mata.

3. Sebagai lastik utk membunuh giant. Boleh letakkan buah kelapa dalam kedua-dua 'cup' dan tarik sambil tali-tali diikatkan pada pokok atau tiang dan lastik lah.

4. Sebagai beg untuk simpan barang. Semasa memakai coli, bagi wanita yg tidak penuh 'cup'nya atau lelaki jika berminat boleh juga, bolehlah isikan ruang kosong dengan benda-benda penting seperti duit, sapu tangan, mp3, IC, dan sebagainya. Tapi kalau letak hp, pastikan ia tidak vibrate kerana akan tampak kekok.

5. Sebagai topi utk beruang kerana beruang ada dua telinga di atas jadi susah nak pakai topi biasa.

6. Sbg tempat letak bawang. Boleh digantung di mana-mana bahagian di dapur dengan kedua-dua tali diikat sama tinggi dan fungsi 'cup' adalah seperti bakul.

7. Sbg penapis. Disebabkan coli diperbuat daripada kain, semasa membuat susu kacang soya, bolehlah menggunakan coli utk tapiskan isi-isi kacang soya yg tidak dikehendaki supaya hanya jus yg keluar.

8. Sebagai anduh atau triangular bandage utk org yg ada fracture di tangan. Sangkutkan kedua-dua tali coli pada leher dan gunakan bahagian cup utk support tangan tersebut. Sangat berguna kerana cup boleh diisikan dengan span bagi keselesaan pesakit.

9. Boleh dipasangkan bersama dengan span di bahagian luar utk mengelap tingkap. Pakaikan coli seperti biasa tetapi di bahagian luar, dan sambil kedua-dua tangan mengelapkan tingkap, dekatkan badan pada tingkap supaya span pada coli menyentuh tingkap dan anda bolehlah start mengelap tingkap dengan cepat mengikut motion kiri-kanan atau sukati anda.

10. Sebagai tudung saji utk pau. Jika tiada tudung saji dan ada pau atas meja yg terdedah, ambil coli dan gunakan cup coli utk menutup pau tersebut. Kehangatan pau boleh dikekalkan dengan lebih lama dan gerenti tiada lalat dapat hinggap atas pau anda tersebut.

Sekian.

New object: Book/ Buku

Mel Malden said...

1.digunakan cekgu utk membaling students

2. pengganti tisu tandas

3. bahan api

4. pelapik tdo n bantal

object : Seterika

Mad Maureen said...

Nampaknya si Mel yang kurang tinggi itu ada banyak pengalaman menggunakan fungsi bra pada tahap maksimum.

Reply utk Melod:

F
Hmm, seterika. Inilah fungsi-fungsinya yang saya berjaya kenal pasti:
1) untuk memasak.. Bahagian haba seterika boleh digunakan untuk memasak atau menghangatkan makanan. (Mel yg lebih rendah tu pernah cakap ini)

2) Untuk menegangkan kulit.. Kalau kulit berkedut, boleh guna seterika menegangkannya.

3) Untuk meluruskan rambut. Rambut yang bengkang bengkok dan tidak tersusun itu boleh dirapikan menggunakan seterika.

4) Senjata ntuk mengugut. Kalau ada perompak datang,on seterika dan ugutnya. Sebagai defense la katakan.

Ini saja yang aku tau buat masa ini. Heheh


Objek seterusnya: handphone atau telefon bimbit

l!zTeRR!tory said...

wakakaka...
okey...
handphone..
1)untuk membaling anjing yg garang kalau dikejar..
2)kalau hp yg canggih, megapixel tinggi, blh pake ambik gambar sua dlm org...hehehhe..esp mun org ya pake skirt nang mini mini gilak...
3)obviously untk keep in touch dgn org tersayang..=p
4)blh dijadikan sebagai pistol.klu ada perompak nk rompak, pandai2la buat hp dlm tgn jd btk pistol utk takutkan perampok tersebut
...br lps exam..otak x brapa berfungsi dgn bgs..itu saja yg dpt difikirkan setakat ini..
next object: jantung pisang..=)

Mel Malden said...

1. dijadikan sebagai perhiasan.
let say kawu limited source k hias umah time krismas, ambik jak blakang umah k hias umah.

2. mun dah dipake hias umah , bleh jd ulam. xda waste product.

3. k baling org yang ko x suka..including asuk jiran kawu..haha

bennda seterusnya : bantal busuk feveret kawan kau

l!zTeRR!tory said...

1.Dijadikan sebagai perisa tambahan utk org kpg yg suka dtg rumah utk mengumpat. (Cara-caranya:basahkan bantal n perah masuk lam air nok mok beri ngan cdak)
2.Dijadikan sebagai kandungan palsu. Mun dlm bus xda org mok beri tmpt duduk, ngkah jak kat dlm baju, pura2 mengandung, gerenti org bagi tmpt duduk)
3.Utk mernaja-manja ngan boyfriend. Pake tikam2...
next object:Keyboard

mcjayn said...

Keyboard

1. Used as a weapon to smack people's head if you feel like it.

2. As a decoration for your room to make it look modern so that you can pretend to be Dexter in Dexter's Laboratory.

3. As a tool to exercise your fingers so that you'll get a healthy and fit set of fingers.

4. Can be wrapped in aluminium foil like chocolalte as a gift for friends on April Fool's.

5. Can be used as a tray to serve drinks. Just turn it upside down and you've got yourself a tray.

Not very industrious or creative this holidays so this lazy mind can only come up with 5 functions.

Next item: Dentures / Gigi palsu

Mad Maureen said...

Gigi palsu

1. Untuk digunakan sebagai nutcracker.. kalau time makan kuaci tak nak melelahkan gigi sebenar anda, gunalah gigi palsu ala gaya nutcracker dan belah kuaci tersebut.

2. Untuk menyamar Mr Oz. Kalau anda dah ada gigi sebenar tapi nak jadi tumpuan, gunalah gigi palsu supaya gigi anda lebih jonang dan org akan lebih ingat anda.

3. Untuk ajar kanak2 cara memberus gigi.

4. Untuk menakutkan orang. PUra2 time Halloween atau April Fool, letak gigi palsu dalam mulut, lepas tu bersin dan muntahkan gigi palsu tu keluar dari mulut anda. Gerenti kawan2 anda terkejut.

5. Sebagai pelindung gigi sebenar anda. Jika anda sedang naik motosikal, gunalah gigi palsu in case anda terjatuh, dan bukan gigi sebenar anda yang patah tapi gigi palsu itu.


Itu saja buat masa ini.

Erm, next item:

rambut palsu.

mcjayn said...

Rambut palsu:
1. Sebagai pengganti berus utk dust tempat.

2. Sebagai mop kalau yg lama dah rosak n x mampu beli yg baru.

3. Sebagai baju bulu utk pets anda. cara guna: wrap around ur pet.

4. Sebagai tempat utk mempamerkan/ menggantung riben/aksesori rambut di atas rak.

5. Sebagai kain utk melapkan minyak kerana rambut sangat berkesan utk menyerap minyak

6. Sebagai pom-pom utk cheerleading. Kalau nak cantik boleh dye kaler-kaler lain.

7. Untuk menonggekkan punggung dengan hanya memasukkan ke dalam seluar atau skirt bahagian belakang.

Itu saja yg dapat saya fikirkan. Sekian.

Next item: Toilet Bowl/ Mangkuk Tandas

Mad Maureen said...

Item: toilet bowl

1. seperti nama amya, toilet bowl boleh dijadikan bowl utk letak sup. Guarantee nyaman sup itu.

2. boleh dijadikan tempat untuk menyimpan barang. Pastikan toilet bowl itu kering dan lebih baik kalau ada penutupnya. Selamatlah barang kemas anda itu.

3. boleh dijadikan akuarium membela ikan. Pastikan anda sudah isi dengan air toilet bowl tersebut.

4. Boleh berfungsi sebagai tempat duduk. Kalau dah tak cukup kerusi di rumah anda semasa majlis keramaian, cabut toilet bowl daripada tandas anda dan jadikan sebagai tempat duduk.

5. Kalau toilet bowl anda diperbuat daripada batu marmar yang cantik dan berkualiti, anda boleh jadikannya sebagai perhiasan di rumah anda. Perhiasan itu sungguh unik kerana tak ramai yang menjadikannya sebagai alat perhiasan.

6. boleh dijadikan tempat mencuci @ merendam rambut. Kalau nak buat tempat mencuci rambut yang selesa di rumah, buatlah di toilet bowl rumah anda sendiri. Pastikan toilet bowl tersebut ialah toilet bowl jenis duduk. Mula-mula, baringkan kepala anda dengan menghadap langit di atas toilet bowl tersebut. Kemudian sabunkan kepala anda. Apabila nak rinse rambut anda, flushkan saja air di toilet bowl itu. voila. ada rasa seperti mencuci rambut di salun rambut kan?

Sekian sahaja.

Item seterusnya.

kipas angin jenis berdiri.

6.

mcjayn said...

standing fan.

Function:
1. jadi another microphone
2. hair dryer
3. clothes dryer
4. jadi blender
5. jadi dance partner


next item: sanitary pad

Mad Maureen said...

sanitary pad huh?

1) jadi span untuk cuci kereta... sanitary pad dapat menyerap air pada tahap yg maximum, so berguna utk pake cuci kereta.

2) sanitary pad dapat stuff kat belakang punggung utk menjadikan punggung anda lebih berisi seperti punggung popular J-Lo dan Kim Kardashian.

3) dapat digunakan sebagai mop lantai kalau tiba2 out of the blue, anda tertumpah benda di rumah org, kalau guna tisu tak dpt serap sangat, so gunakanlah sanitary pad untuk penyerapan berkesan.

4) sanitary pad dapat digunakan utk menapao barang (applicable utk yg ada wing sahaja).. letakkan barang yg hendak ditapao di tengah dan bungkus menggunakan pelekatnya di tepi.

itu saja..

urm benda seterusnya ialah kerusi roda.