Saturday, April 23, 2011

Never Say Never a.k.a. Kipas Bibir Ka Aku Ni?

Jawapan: TIDAK.  Walaupun dulu aku pernah suka lagu "Baby, baby" beliau tetapi sejak dimasukkan dalam persembahan CUS kami, aku akan terkenangkan action untuk line "Baby, baby" tu.  Hehe, tak stylish tapi agak cool - kami la... 


Okay, back to business.  Why never say never? 


Even though I am not a Bieber's fan (neither am I a hater), I agree with this phrase: NEVER say NEVER.  



In my life, there are many things that I do not have.  And because of that, I do not want people to take away the last thing that I have: Hope.  


You might say that I am in denial; that I cannot face reality.  So what? I am not obliged to comment about that.  
But having hope or no hope, which one is better?  


Of course hope la...!  


So when people tell me "It's impossible!" or "There is nothing you can do about it" or "You just have to live with that", in my mind and in my heart, I say 'NEVER!' 



Kalau nak muka halus macam aku ni, NEVER say NEVER! 


Thus, it becomes a challenge for me to prove those people wrong.  
Ya, saya memang suka menentang.  Okla, bukan saya saja-saja suka menentang.  Tapi, saya rasa tak adil bagi saya kalau orang suka-suka ja kata tak boleh la, feels like that person is trying to kill my hope. 

So what I am doing actually is just to restore my hope.  Saya tidak cuba untuk membunuh atau mencederakan siapa-siapa.  That means, whatever I do tiada kaitan dengan yang mati atau hidup atau yang in-between.  


Oh, panjang sungguh introduction.  Tapi itu adalah sebagai explanation in case saya dipersalahkan untuk apa-apa nanti.  Aku phobia.  



Al-kisah cerita adalah begini... 


It's nothing new that I have problems with my facial skin.  Don't get me wrong.  I love myself, it's just that I want to improve myself.  


My problem is that my facial skin pores are very visible to the naked eye.  Maksudnya, tak payah pakai spec, orang rabun pun boleh nampak T_T 


Tapi awas, lepas ni, jangan pulak nak cuba tengok muka aku untuk perhatikan liang-liang tersebut.  


Sebagai seorang wanita yang sama-sama pentingkan kecantikan seperti wanita-wanita lain, saya merasakan bahawa adalah tanggungjawab saya untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah yang melanda muka ini.  


BUT...!  Tiba-tiba ada orang bagitau kat aku "Tak dapat nak hilangkan tu..." dengan selamba.  


My immediate response was "Huh, cannot meh???" in disbelief.  

"I don't believe that," I added.  "There has got to be some things that I can do.  I don't believe that there is a problem that cannot be solved." 


Terdiam orang yang memberi jawapan tu tadi kepada saya.  Oops.  
Melampau ke apa yang aku cakap? 



Since then on, telah menjadi misi hidupku untuk mencari ubat yang boleh mengecilkan saiz liang-liang roma di muka ini.  Oh malunya.  


Seperti biasa, Google menjadi pilihan hati sebagai tempat aduan.  As I expected, bukan 1, bukan 2, bukan 3, bukan 4, tapi lebih banyak daripada jari-jari tangan campur jari-jari kaki aku bilangan laman yang mempamerkan cara-cara mengecilkan lubang.  Ahem.  


Ini adalah satu benda bagus jadi saya merasakan adalah tanggungjawab saya sebagai seorang wanita untuk berkongsi tips-tips ini dengan wanita-wanita lain who have the same concern as me.  


Antara yang aku dapat adalah seperti berikut and I don't take credits for these methods.  Just sharing what I got and I'm sorry because I forgot to save the links: 


1st Method
  1. Squeeze a half cup of fresh lemon juice.  Katanya, lemon juice is good to control oil production.  
  2. Beat egg + 2 teaspoon (tsp) honey + 1 tsp apple cider vinegar.  
  3. Add in 1 tsp lemon juice and stir for about 1 minute until the mixture blend well.  
  4. Wash face with a mild cleanser and pat dry.  
  5. Massage the treatment on skin (focus on areas with large pores).  
  6. Leave it on for about 15 minutes and rinse off with lukewarm water. 

2nd Method
  1. Blend 1 green tomato + 1 tsp honey until they form a thick pulp.  
  2. Cleanse face with warm water (aku rasa maksudnya kena jugak guna cleanser cuma rinse with warm water).  Exfoliate with scrub.  
  3. Massage the mixture on the face.  
  4. Leave on for 20 - 30 minutes and rinse with cold water.  
1NewMessages: The remaining mask can be stored for about 2 weeks.


3rd Method
  1. Add egg white from 1 large egg with 2 tablespoon (tbsp) lemon juice.  Mix well.  
  2. Apply on affected areas and leave for a minimum of 20 minutes.  
  3. Rinse off using tepid to warm water.  
  4. Apply witch hazel extract (optional but is recommended to further tone and tighten skin).  
2NewMessages: Repeat daily.  The difference can be seen in 2 - 4 weeks.  

3NewMessages: I noticed that my Oxy oil-control moisturizer has witch hazel extract!  Gembiranya hati ini :) 


4th Method
  1. Blend or juice 1 small cucumber.  
  2. Mix with 1/4 cup plain yogurt (tapi kalau anda nak jugak yang ada buah-buah tu saya tak dapat nak halang la).  Mix well.  
  3. Juice or blend 1/2 pint strawberries.  Add into the mixture.  
  4. Add in 1 tsp honey + 2 tbsp oatmeal.  
  5. Cover the mixture and leave in fridge for 10 minutes.  
  6. Meanwhile, dampen a towel with hot water and lay on face.  This helps to open pores.  
  7. Massage the mixture onto your face for 5 minutes.  
  8. Leave on for 15 - 20 minutes.  Soak towel with warm water and scrub the mask off.  
  9. Rinse with cold water.  Pat dry.  
4NewMessages: Do this once every week.  This method is suitable for all skin types.   


Of all the methods above, I have only tried the third one.  I did notice some difference but I think it might be partly due to my putting on face mask containing alpha hydroxy acid (Alpha hydroxy acid and beta hydroxy acid are chemicals that can help to refine pores) daily. 


So why do some of us have large pores? 

From my search, the reason is because our pores are clogged.  The clogging made the pores swell, hence the enlarged size.  


How did our pores get clogged? 

Ala, kalau tak bersihkan mestila tersumbat... Haha, kalaula senang macam cuci longkang.  

Actually it is because some of us have very active sebum gland, hence our faces get oily easily.  And when the face gets too oily, the dirt gets stuck on our face easily.  
Ah, kena guna Sunlight.  When the dirt terlekat pada minyak-minyak, the pores get clogged easily lor... 


That is why, we need to remove the oil build-up.  Also, use warm water to wet our face to improve cleanser efficacy.  


Itu saja cerita saya untuk penjagaan kulit muka pada kali ini.  Sama-sama kita berusaha untuk mengekalkan keamanan dunia.  Aja-aja fighting! 

7 comments:

step.on.top said...

sesungguhnya saya berminat sbb saya juga rasanya lagi besar lobang d muka berbanding anda..huhu masalahnya bg saya amat sukar untuk apply bg saya yg tinggal d hostel ini. saya x ada fridge untuk store smua itu. sbnrnya saya amat suka tgk video2 yg ajar org buat masker guna smua2 bahan ini la cuma kdg2 rasa terbazir jika xda fridge utk simpan lebihan masker buatan tgn itu.

plus, saya amat suka jika masker sejuk2 letak d muka..ia bg saya satu elemen rasa feeling2 sejuk itu adalah bersih. ini saikoloji kot bg saya.

dan saya berharap, kelak apabila d rumah, saya akan cuba utk praktikkan apa yg anda ajar d entry ini sbb d rumah, smua bahan ini adalah sgt mudah didapati selain itu d rumah bukan saja ada fridge biasa, fridge besar utk store ayam dan ikan juga ada. terima kasih untuk entry ini. saya suka. ahaks.

jeans lusuh said...

owh ~ tips kawan ku bagi (i dun remember aku pernah bagi or not) ...

masker putih telur + susu tepung. boleh simpan dlm peti sejuk but not for tempoh yg lama sbb the putih telur akan mengeras.

utk menegangkan kulit muka and mengecilkan pores. serious time pakai ko akan rasa kulit muka ko bagai ditarik2.

but smelly la weii uuuu~

mcjayn said...

step: thanks kerana mengeLIKE post ini. ya, kalau xda fridge memang agak membazir. xtau la kalau telur burung (yg saiz kecil tu) boleh guna ke x. haha, at least pakey skali terus iboh simpan gik sbb xda lebih. saya pun suka yg sejuk, especially kalau ada rasa mcm mint. wah rasa refreshed skali, dua kali, byk2 kali.

jeans: ku rasa asalkan ada putih telur dlm ya nang akan rasa ada ketegangan. benda2 lain ya just k tambah utk khasiat2 yg anda inginkan. cthnya, dlm method 3, guna lemon ya utk buang minyak berlebihan jak.

step.on.top said...

ya..lemon or limau nipis juak bgs utk pimple punya masalah kan..mak aku adlh contoh terbaik. masanya remaja dlok, pipinya byk pimples. then nya x tahan, nya ambik limau nipis n garam, gosok d muka stp pagi (masa ya ne da facial cleaser mcm kita2 nek tok brlambak d kedai2)dan akhirnya smpe nek tok mak ku pdh nya jarang gilak2 ada pimple cuz limau ya mcm stop nya punya pimple while garam bertindak sbg scrub n buang bakteria, garam ng boleh buang bakteria.

ku sa lemon n liamu mmg byk khasiat utk muka terutamanya yg oily n yg ada acne problem.

Boni said...

u can do it!!!

Mad Maureen said...

akhirnya aku baru baca entry ni.. ah.. ada satu lagi challenge utk awak.. macam mana nak hilangkan eye bags???? HUHU.. Masalah ini adalah pada tahap kritikal pada saya... WA!!!!!!!!!!

Boni said...

amau... jgn tdo lewat..hehe